donderdag 17 december 2020
donderdag 1 oktober 2020
woensdag 29 juli 2020
Mondkapje af
De kleurentests zijn de mondkapjes van de arbeidspsychologie.
Wat ik bedoel te zeggen is: iets wat niet bewezen is te
werken desondanks gebruiken. Tegen beter weten in of zelfs, tegen niet weten in,
onnozel dus. Zo houdt het RIVM vol dat het niet-medische mondkapje geen onderbouwde
meerwaarde heeft in de bestrijding van het virus. Het is een heldere lijn die
berust op onderzoek. Maar ondanks die kennis, zijn er legio mensen die op sentiment
varen of graag zichzelf voor de gek houden. Toch dragen biedt schijnveiligheid.
In de (arbeids)psychologische diagnostiek gebeurt sinds jaar
en dag hetzelfde. Ondanks de aanwezige ruime kennis over betrouwbare en valide
instrumenten (COTAN) blijven aanbieders en gebruikers van ondeugdelijk
materiaal zichzelf vrijpleiten en wat krom is recht praten. Immers de mensen,
inclusief slecht geïnformeerde HRM-ers, willen het. Laat ik hier nu eens geen
test bij de naam noemen, maar uiteindelijk is na onderzoek geen enkele typologie
aan de maat. En ook geen enkel kleurtje.
Blijf staan bij het mondkapje af, ga zitten bij mondkapje op.
Ook al voelt dat groen.
zaterdag 27 juni 2020
15 jaar RBLC assessment & coaching
donderdag 21 mei 2020
Behoeftentaal
donderdag 23 april 2020
Corona-proof
woensdag 15 april 2020
Onkwetsbaar
Echter, de gemiddelde leek ziet enkel het aangedane, het gekwetste, het geraakte. Het waarom vraagt al wat meer kennis en inzicht, want het doel van het uit-balans zijn is feitelijk slechts een aanloopje om opnieuw zoveel liefde te komen geven. De HSP-er bulkt dan namelijk van consideratie en empathie en kan van daaruit ook nog eens zoveel meer bereiken.
Een typisch voorbeeld hiervan zagen we de afgelopen maand bij het noodgedwongen vertrek van de minister voor Volksgezondheid Bruno Bruins. De commentaren waren zwart-wit; of men zag hem als een zwakke broeder, omdat hij letterlijk omviel en hem toedichtte dat hij geen uitstraling had, of men zag kwalificeerde hem als sterk, omdat hij het aandurfde om op inhoud te discussiëren, geen politiek gewin na te streven en in debat zijn standpunt durfde bij te stellen.
Punt is, wil je het zwak of sterk noemen, dan beperk je je eigen bril. Dit normenkader wordt gevoed en getraind vanuit de wil of overtuiging onkwetsbaar te moeten zijn. Dat ontspruit in een weinig doordachte opvoeding en op menig assertiviteitscursus. HSP-ers weten wel beter, of beter, voelen wel beter. En laten we dan eerlijk zijn, zij die dat gevoel missen, of parkeren, of uitschakelen, zijn eigenlijk de echt kwetsbaren.
donderdag 2 april 2020
Zo is assessment bedoeld !
Stel, je hebt 2 hele waardevolle krachten in huis die beide voor een interne functie gaan. Vervolgens geven de assessments een genuanceerd beeld over de aanwezige competenties van beide kandidaten. Wil je ze dan beide behouden en gemotiveerd houden, dan maak je soms andere keuzes.
Exact zo ging het onlangs bij Maastricht Marketing. Directeur Leontien Mees vertelt: "De uitkomsten van de assessments waren ergens wel verrassend te noemen. Het maakte dat ik toch iets anders naar de individuen ging kijken en beter zag wat ze nodig hadden voor de volgende stap in hun loopbaan.
Samen met de RvT hebben we vervolgens besloten om de functie op te knippen om de kwaliteiten van beide medewerkers tot zijn recht te laten komen. Daarbij hebben we ook gekeken naar hun ontwikkelingsperspectief, zodat de motivatie hoog blijft. Nadat we ze dit hebben medegedeeld waren ze ook nog eens beide verheugd."
En zo geschiedde, het plaatje werd achteraf dus aangepast. Omdat niet het plaatje telt, maar de unieke kwaliteiten van je mensen! Dit is wat, de vaak iets te vlot gebezigde oneliner, 'de mens centraal' in de praktijk echt kan betekenen.
Toegevoegde waarde van het assessment werd door de kandidaten vooral ervaren door het intensieve en interactieve rollenspel. Leuk om te doen, leerzaam en zeer zinvol.
Al met al, hulde voor Maastricht Marketing die hebben laten zien wat het betekent om daadwerkelijk vanuit de mens te denken, naar groei en ontwikkeling te kijken en het organisatiemodel daaraan aan te passen. Was er lef voor nodig? Was het moedig? "Nee", aldus Leontien, "het was gewoon een logisch gevolg."
donderdag 12 maart 2020
Lezing over hoogbegaafdheid
'Schaamtevol knagen en niemand die het ziet': een proces-beschrijving van een vastlopende jongere, bijna verloren, maar enig moment met de juiste duiding op weg geraakt naar een meer positief zelfbeeld en met groeiend zelfvertrouwen.
"Je zult jezelf dus nog wat beter moeten leren kennen. En dat in een fase van je leven dat je misschien nog niet oud genoeg bent om te weten wie je bent."
Vergeet het woord 'hoogbegaafd', het wekt enkel verwachtingen op bij anderen, bij jezelf en straalt onbedoeld pretentie uit. Een alternatief is het woord 'hoogbewust', dat oogt vriendelijker, maar geeft ook duidelijker weer wat er aan de hand is.
"Als er veel is, is er ook veel om voor te zorgen."
In een poging om de studenten te prikkelen, lag de nadruk in mijn betoog bij het omgaan met je hoogbewustzijn: wat zijn nu effectieve strategieën en welke zijn minder helpend? Het boek van James T. Webb werd geparafraseerd en lokte meer dan genoeg gespreksstof uit. Zinvol !
How Gifted Adolescents Make Judgements? - Margaret Lipp |
zaterdag 22 februari 2020
Interview over HSP
Een open en eerlijk verhaal over de rijkdom en de handicap van wat gevoeligheid kan zijn. Lees hier het interview.