zaterdag 15 juli 2017

Iets belangeloos

Jelle Jolles, hoogleraar neuropsychologie en auteur van Het Tienerbrein, houdt een pleidooi voor brede(re) vorming voor adolescenten. "Daarvoor is steun, sturing en inspiratie nodig van opvoeders en leraren."

Impliciet refereert het aan kritiek die je kan geven aan de schoolse aanpak van hoogbegaafdheid; namelijk dat die niet de intern gestuurde ontwikkeling van het kind als leidmotief heeft, maar een (bedachte) extern opgelegde norm van prestatie. In al haar goede bedoelingen, het strandt in aanbodgerichtheid...

Er is meer nodig. "Een hoogpresterend kind heeft anders een risico op een vrij eenzijdige ontwikkeling." Aldus Jolles; zie hier zijn TEDx bijdrage over het tienerbrein.

Mijn aanvulling hierop is dat de schoolse context (per definitie) beperkt is en dat er belangen (presteren) zijn die de individuele persoonlijke ontwikkeling in de weg kunnen zitten. Ook al is het gepersonaliseerd leren op middelbare scholen een grote stap voorwaarts te noemen, school is en blijft school.

Evenzogoed geldt er ook een beperking voor de liefhebbende ouders, die door hun rol nou eenmaal vastligt. Gedreven door het belang dat hun kroost gelukkig zal zijn, zullen ze zeker sturen en steunen. Maar ook daar liggen belangen.

Beide concepten (presteren & gelukkig zijn) kennen aldus belanghebbenden, die kunnen verschillen van de jongere in casu, die misschien wel hele andere belangen heeft, namelijk iemand worden (identiteit) los van school & ouders.

In een leeftijdsfase waarin autonomie steeds belangrijker wordt, is er ook nog iets anders nodig dan "nog meer een gestructureerde aanpak", zoals Jolles voorstelt. Iets dat de ontwikkeling van een jongere niet benauwd, beperkt of zelfs soms tegenwerkt en tegelijkertijd ook verwachtingsloos is. Iets dat ruimte biedt en aansluit bij andersoortige sociale of sociaal-emotionele behoeften, om lucht te creëren, maar ook om breder en diepgaander te kunnen ontwikkelen, vanuit zelfsturing, wil en eigenheid. Dat is redenerend vanuit de vraag.

Juist bij hoogbegaafdheid, als dat synoniem zou zijn voor een bijzonder potentieel, dan betekent dat ook dat er extra veel oog en zorg voor onderliggende behoeften nodig is. De onafhankelijke derde, de mentor kan daarbij de wenselijke en/of noodzakelijke ondersteunende factor zijn. Zag ook Kohlberg:


Reageren? Mail a.u.b. naar rob@rblc.nl

dinsdag 11 juli 2017

Vakantiestress

Vergeet geen checklist te maken en rust vooraf voldoende uit...

Geniet van lekker wat weekjes comfort zone met een stevige fixed mindset. 

donderdag 6 juli 2017

Onvermijdelijke groei

"Uiteindelijk zal er toch echt niets anders resten dan een onbegrijpelijke stilte." 

Als leed en lijden voor de al dan niet noodzakelijke groei zorgt, is ontwikkeling daarmee ook onvermijdelijk geworden? De Groene poogt antwoorden te vinden in een vermakelijk betoog.

Waarbij het slachtofferschap als optie wat mij betreft altijd nog open blijft in geval van een gebrek aan realiteitsbesef bij de ander. Vul zelf maar in...

Onlangs herlas ik Houellebecq die in dit essay inspirerend stelt: "U kunt het lijden niet in een doel veranderen." En ook: "Het leven is een reeks vernietigingsexamens."

In samenvatting is dan de levensopdracht: Leer de pijn in je poriën voelen! Dat is eigenlijk het enige :-)




dinsdag 6 juni 2017

Dichotoom denken

"We beperken ons het liefst tot keuzes uit hooguit twee opties, goed of fout, zwart of wit, maar ons brein gedijt juist bij driedelingen."

Als 'de mate waarin' leidend is voor je handelen, je je als een diskjockey bevindt aan het mengpaneel van je eigen keuzes, dan is de derde dimensie vaak de meest inzichtgevende.

Tweedelingen verleiden tot eenvoud, driedelingen verheffen en raken de kern. Stop het dichotome denken !

Lees hier of hier een heel prettig, alsook herkenbaar en daarnaast (...) ook goed werkbaar artikel. 

donderdag 13 april 2017

Dabrowski

Dabrowski
Houvast voor als het (l)even diep gaat: de theorie van de Positieve Desintegratie waarin Kazimierz Dabrowski duidt, neutraliseert en moed geeft.

Zie bijvoorbeeld dit overzichtsartikel, welke basiskennis zou moeten zijn voor iedereen die met hoogbegaafdheid te maken heeft, beroepshalve of privé. Of deze link.

"Dabrowski noted that persons with greater “developmental potential” have a greater awareness of the expanse of life and of different ways that people can live their lives, but this greater developmental potential also predisposes them to emotional and interpersonal crises."

Dabrowski onderscheidt in zijn ontwikkelingstheorie 5 verschillende niveau's, die overigens niet perse volgtijdelijk elkaar hoeven op te volgen.

Zijn mooiste quote: "Don't seek mental health, seek development and you'll find both."

dinsdag 7 februari 2017

Presentatie over motivatie

Bijschrift toevoegen
Motivatie, wat is het eigenlijk? Iets dat aanzet tot een actie, een drang, een kracht. 

In een poging het ongrijpbare grijpbaar te maken sprak ik op woensdagavond 25 januari op het Stella Maris College in Meerssen voor zo'n 70 ouders en 40 jongeren: een kennismaking met een van de meest heldere en complete motivatietheorieën namelijk de Zelf Determinatie Theorie (door Ryan & Deci).

Deze motivatietheorie gaat uit van 3 psychologische basisbehoeften: autonomie, competentie & verbondenheid. Of heel eenvoudig: ik kan het zelf, ik kan het en ik hoor erbij. Ben je onvoldoende gemotiveerd dan schort het aan een van deze 3 behoeften en kan je werken aan een oplossing. Voor een heldere visuele uiteenzetting zie ook HIER

Boeiend was o.a. te constateren dat gamen een ideaal voorbeeld is voor deze doelgroep: hoge intrinsieke motivatie i.c.m. een lage extrinsieke motivatie. Voor begaafde leerlingen een mooie tool te herkennen wat ze nodig hebben en ook voor ouders om te zien waar het soms aan schort.