maandag 19 december 2016

Plaatje, niet?


Hoogsensitiviteit gaat in wetenschappelijke zin slechts samen met een diepgaandere verwerkingstijd.

maandag 17 oktober 2016

Welkom Wouter

Sinds enige weken werken we samen aan de uitbreiding van de assessment-tak. Wouter van Rooijen (25) is afgestudeerd Arbeid- en organisatiepsycholoog en doet werkervaring op in het selecteren en ontwikkelen van kandidaten. 

Daartoe heeft hij inmiddels al de nodige kennis en kunde opgebouwd op het gebied van (online) testen. Met deze uitbreiding kan RBLC nog betere service bieden. Succes Wouter !

vrijdag 16 september 2016

Bibliotheek


Zie hier een kleine selectie lijst van alle relevante literatuur op het gebied van hoogbegaafdheid. Voor alle coachees zijn de boeken, als onderdeel van de coaching, vanzelfsprekend te leen.

donderdag 16 juni 2016

Persoonlijkheidsvragenlijsten

Nu tot € 250 retour op je oude persoonlijkheid...

Persoonlijkheidsvragenlijsten spreken menigeen tot de verbeelding, maar doen vaak weinig recht aan wie je werkelijk bent. We laten ons met een onwaarschijnlijk gemak marginaliseren tot een type of een kleur en het belangrijkste argument van de psycholoog is "dat het er toch staat".

Vergewis jezelf eens over (de achtergrond van) zo'n zogeheten testje, want er bestaan zeker hele goede, die je daadwerkelijk kunnen helpen in je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Lees hier een prikkelend artikel in de Volkskrant hierover. En hier van een zelfde soort in NRC.

Vergeet de DISC, vergeet de MBTI. Natuurlijk katalyseren deze testen het gesprek over ontwikkeling, maar dat zou een willekeurige horoscoop ook doen. Werk niet mee aan onzin, die je verkocht wordt als verrijkend en van meerwaarde. Ben kritisch op betrouwbaarheid en validiteit van tests en ga in zee met mensen met verstand van zaken. Tip!    

dinsdag 3 mei 2016

Loopbaanadvies

In de categorie "Doe waar je leuk in bent!" Niet zomaar een loopbaanadvies en ook niet van zomaar iemand. Maar ik ben het er helemaal mee eens !


dinsdag 19 april 2016

Presentatie over hoogbegaafdheid in de GGZ

Ook in de GGZ kan hoogbegaafdheid als kapstok de helpende hand reiken, psychische klachten kunnen immers nadrukkelijk verband houden met hoogbegaafdheid. 

Afgelopen vrijdag heb ik een presentatie over hoogbegaafdheid (Zo erkenbaar!) mogen geven voor hulpverleners in het U-Center in Epen. De belangstelling is er, de kennis wordt verspreid, echter er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om diagnostiek te ondersteunen.

Belangstellenden kunnen de presentatie opvragen via rob@rblc.nl

dinsdag 15 maart 2016

Gebiedende wijs

Waarom zijn er zoveel zogenaamde tips en tricks die in de gebiedende wijs gaan? Facebook wemelt er van. Denk dit of doe dat, als ware het recepten voor instant succes. Als ik iets alleen maar een beetje anders zou hoeven doen, had ik dat dan niet allang gedaan? Is het zo simpel? Wissel je negatieve gedachten in voor positieve en denk je gelukkig, joehoe! Bij mij wekken ze juist altijd argwaan op, ik vertrouw ze niet, ze willen iets van me. Over een citaat kan je nog eens nadenken, maar bij die zinnetjes die met een werkwoord beginnen kan dat niet, daar is het allemaal al uitgedacht. Of je er nu iets aan hebt of niet, dat maakt niet uit (…). De ergste zijn die met een uitroepteken, die verschuilen hun eigen onmacht in schreeuwerij. En omdat ze helpend bedoeld zijn, leven ze nog, maar het liefst zou ik ze verbieden. Let er maar eens op! En maak je niet zo druk, joh! Ga naar buiten!



woensdag 2 maart 2016

Week van de Hoogbegaafdheid 2016

RBLC assessment & coaching doet op donderdag 17 maart mee aan de Week van de Hoogbegaafdheid (11-19 maart). Geen workshop of training, maar een gesprek over jouw hoogbegaafdheid. Er zijn 4 individuele plekken kosteloos te vergeven.

Aanmelden via de mail. Lees meer op WeekvandeHoogbegaafdheid


maandag 25 januari 2016

Ervaring

Voor mensen die het wel al weten, is dit soms lastig.

maandag 18 januari 2016

Ontreddering

Herkenbaar verhaal over jongvolwassenen die worstelen met (het vormgeven van hun) identiteit. Waar ouders en school belangen koesteren in het welzijn van de jongere, immers er worden prestaties verwacht en jouw levensgeluk is een halszaak, breekt er vanzelfsprekend ook een periode aan waar vertrouwde structuren als houvast wegvallen. Wie ben je? Lees hier het artikel.

Een mentor kan wonderen doen. Iemand die begrijpt wat transitie is of kan zijn en wat er nodig is. Ondersteuning kan bieden bij levensvragen vanuit het idee dat de worstelingen leiden naar een nieuw en ander bewustzijnsniveau. Groei, ontwikkeling, iemand worden. Soms zou je willen dat het eenvoudiger was of sneller ging...